Blog

09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Ζήσε και εσύ τη μαγεία της Βιέννης!

0 comments 0 share
Βιέννη
Βιέννη , πρωτεύουσα της Αυστρίας . Από τις εννέα πολιτείες της χώρας, η Βιέννη είναι η μικρότερη σε έκταση αλλά η μεγαλύτερη σε πληθυσμό .Η σύγχρονη Βιέννη έχει υποστεί αρκετές ιστορικές ενσαρκώσεις . Από το 1558 έως το 1918 ήταν μια αυτοκρατορική πόλη, μέχρι το 1806 η έδρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια η πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας . Το 1918 έγινε η πρωτεύουσα της μεσόγειας κεντρικής ευρωπαϊκής χώρας που αναδύθηκε από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο ως δημοκρατία. Από το 1938 έως το 1945 η Αυστρία ήταν μέρος της «Μεγάλης» Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ και η Βιέννη έγινε «Μεγαλύτερη» Βιέννη, αντανακλώντας τη ναζιστική αναθεώρηση των ορίων της πόλης. Στη δεκαετία που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , η Αυστρία καταλήφθηκε από βρετανικές, γαλλικές, αμερικανικές και σοβιετικές δυνάμεις και χωρίστηκε σε πέντε ζώνες, συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς ζώνης, που κάλυπτε την Innere Stadt «Εσωτερική Πόλη». Το 1955 η Συνθήκη του Κράτους, με την οποία η χώρα ανέκτησε την ανεξαρτησία της, υπογράφηκε με τις τέσσερις δυνάμεις κατοχής και έγινε και πάλι πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης Αυστρίας. Σε μια πόλη που φημίζεται για την αρχιτεκτονική της, πολλές από τις αστικές προοπτικές της παραμένουν βασικά αυτές που επινοήθηκαν επί αρκετούς αιώνες από αυτοκρατορικούς κηπουρούς και αρχιτέκτονες. Στον ορίζοντα κυριαρχεί ακόμη το κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου και η γιγάντια ρόδα στο κεντρικό πάρκο της πόλης, το Prater. Η πόλη υπέστη βαριές ζημιές τους τελευταίους μήνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε μεγάλη ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο. Παρ' όλα αυτά, ο χαρακτήρας της Βιέννης στο σύνολό της παραμένει σχεδόν ίδιος όπως και στα χρόνια πριν από το 1914.
 
Schönbrunn Palace
Το παλάτι Schönbrunn είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά της Αυστρίας και από τη δεκαετία του 1960 είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Βιέννης, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Στα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα, ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α' ανέθεσε στον μπαρόκ αρχιτέκτονα Johann Bernhard Fischer von Erlach, ο οποίος είχε λάβει την εκπαίδευσή του στη Ρώμη, να σχεδιάσει ένα αυτοκρατορικό κυνηγετικό καταφύγιο για τον γιο του, τον διάδοχο του θρόνου Ιωσήφ, ο οποίος αργότερα θα γίνει αυτοκράτορας Joseph I. Η πρώην θερινή κατοικία των Αψβούργων εντυπωσιάζει με αυτοκρατορικά τελετουργικά δωμάτια, υπέροχους κήπους και μια πλούσια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Η Μαρία Θηρεσία, ο αυτοκράτορας Φραντς Ιωσήφ, η αυτοκράτειρα Ελισάβετ και άλλοι κάποτε διέμεναν στο παλάτι Schönbrunn. Το παλάτι Schönbrunn είναι ένα από τα πιο όμορφα μπαρόκ συγκροτήματα της Ευρώπης και βρίσκεται στην κατοχή των Αψβούργων από το 1569. Η σύζυγος του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β', Eleonore von Gonzaga, έχτισε ένα παλάτι αναψυχής στην τοποθεσία το 1642 και ονόμασε την ιδιοκτησία "Schönbrunn". για πρώτη φορά. Το συγκρότημα παλατιών και κήπου που δημιουργήθηκε από το 1696 μετά την πολιορκία της Βιέννης επανασχεδιάστηκε πλήρως υπό τη Μαρία Θηρεσία μετά το 1743. Σήμερα, λόγω της ιστορικής του σημασίας, της μοναδικής του διάταξης και της υπέροχης επίπλωσης, το παλάτι αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO . Το πάρκο του παλατιού Schönbrunn είναι ανοιχτό στους επισκέπτες δωρεάν όλο το χρόνο και φιλοξενεί εντυπωσιακά σιντριβάνια, αγάλματα, μνημεία, δέντρα και λουλούδια, καθώς και το υπέροχο Gloriette . Το Imperial Carriage Museum , ο Κήπος του Crown Prince, ο κήπος Orangery, ο Maze & Labyrinth, ο Zoo, το Palm House και το Desert Experience House αποτελούν επίσης μέρος του πάρκου του παλατιού και μπορείτε να τα επισκεφτείτε με χρέωση εισόδου.

Συμβουλή: Μην ξεχνάτε ότι το παλάτι Schönbrunn είναι το πιο επισκέψιμο τουριστικό αξιοθέατο στην Αυστρία. Επομένως, θα πρέπει να αγοράσετε το εισιτήριό σας online εκ των προτέρων για να αποφύγετε μεγάλες ουρές στο γκισέ εισιτηρίων.


Παλάτι Belvedere
Το παλάτι Belvedere στέκεται ως ένα αριστούργημα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής που αποπνέει μεγαλείο και κομψότητα σε κάθε λεπτομέρεια. Χτισμένο στα τέλη του 17ου αιώνα για τον πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας, αυτό το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο παλάτια, το Άνω και το Κάτω Μπελβεντέρε, που συνδέονται με όμορφα διαμορφωμένους κήπους. Το Upper Belvedere, με την εντυπωσιακή μπαρόκ πρόσοψη και τους θολωτούς πύργους, φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή αυστριακής τέχνης, συμπεριλαμβανομένων έργων του Gustav Klimt και του Egon Schiele. Το Lower Belvedere φιλοξενεί έργα τέχνης που ανήκουν σε πιο πρόσφατους καλλιτέχνες του 19ου και του 20ου αιώνα. Περιπλανηθείτε στις πολυτελείς αίθουσές του, στολισμένες με περίπλοκες νωπογραφίες και γυψομάρμαρο και θαυμάστε την ομορφιά της υπέροχης Μαρμάρινης Αίθουσας του. The "Battle of the Kiss": Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα περισσότερα από τα πολύτιμα έργα τέχνης από τη συλλογή Belvedere, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού πίνακα του Gustav Klimt "The Kiss", εκκενώθηκαν για να αποφευχθεί η καταστροφή ή η κλοπή τους από τις ναζιστικές δυνάμεις. Αυτή η τολμηρή αποστολή διάσωσης, γνωστή ως «Battle of the Kiss», περιελάμβανε τη μεταφορά των έργων τέχνης σε διάφορες κρυψώνες σε όλη την Αυστρία.Ένα ιστορικό γεγονός είναι ότι κατά τη διάρκεια των αιώνων, το παλάτι Belvedere υπήρξε το σκηνικό για πολλές διπλωματικές συγκεντρώσεις. Έχει φιλοξενήσει επισκέψεις από αυτοκράτορες, βασιλιάδες και άλλους αξιωματούχους, καθώς και πλούσιους χορούς, δεξιώσεις και πολιτιστικούς εορτασμούς. Σήμερα, το παλάτι χρησιμεύει ως χώρος διεξαγωγής εκδηλώσεων και εκθέσεων κύρους, διατηρώντας το καθεστώς του ως πολιτιστικού κόμβου στη Βιέννη. Ως σπίτι πολιτιστικών ιδρυμάτων, το συγκρότημα Belvedere Palace φιλοξενεί πολλά πολιτιστικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Αυστριακής Πινακοθήκης Belvedere, η οποία στεγάζει μια εκτενή συλλογή αυστριακής τέχνης, από μεσαιωνικά αριστουργήματα έως σύγχρονα έργα. Το παλάτι φιλοξενεί επίσης συναυλίες, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, εμπλουτίζοντας περαιτέρω το πολιτιστικό τοπίο της Βιέννης.

Κρατική Όπερα Βιέννης
Η Βιεννέζικη Όπερα είναι αναμφίβολα μια από τις κορυφαίες όπερες του κόσμου και έχει περάσει πολλά κατά τη διάρκεια της «ζωής» της. Σίγουρα, πολλά από τα μεγάλα αστέρια της όπερας έχουν παίξει εδώ. Η ιστορία έχει μια τραγική αρχή καθώς η κατασκευή του μνημειώδους κτηρίου της «Ringstraße» έγινε συμφορά για τους δύο αρχιτέκτονές της. Λόγω της βαθιάς θεμελίωσης, το κτίριο έμοιαζε με «βυθισμένο κιβώτιο». Τέτοιες επικρίσεις έκαναν τελικά τον Eduard van der Nüll να αυτοκτονήσει και δύο μήνες μετά τον August von Siccardsburge να καταλήξει από καρδιακή προσβολή. Δυστυχώς δεν έζησαν για να δουν τα μεγάλα εγκαίνια με τον «Don Giovanni» το 1869.
Ένα κεντρικό κομμάτι με ένα τεράστιο χαγιάτι που οδηγεί στην «Ringstraße», ένα σύνολο φτερών, μια θολωτή οροφή πάνω από τις σκάλες, ένα αμφιθέατρο και μια σκηνή. Μετά τον πόλεμο η Όπερα ξαναχτίστηκε με πολλές προσθήκες και άνοιξε ξανά στο «Fidelio». Το νέο αμφιθέατρο φιλοξενεί 2.200 θέσεις χωρίς τις όρθιες θέσεις. Σημαντικές λεπτομέρειες του κτιρίου είναι η χαγιάτι, με τις αλληγορίες στις στοές, οι τοιχογραφίες και η επιβλητική σκάλα με τα αγάλματα των επτά ελεύθερων τεχνών, φτιαγμένα από μάρμαρο. Το φουαγιέ Schwind, η αίθουσα Gobelin και η μαρμάρινη αίθουσα μεταξύ άλλων κάνουν την Όπερα πολύ μοναδική. Επιπλέον, ο χώρος της σκηνής καλύπτει μια τεράστια έκταση 1.500 m².

 

Εισιτήρια Κρατικής Όπερας της Βιέννης

Το Viennaconcerts.com σας προσφέρει εισιτήρια για την Κρατική Όπερα της Βιέννης μήνες νωρίτερα. Σε σύγκριση με άλλες συναυλίες και παραστάσεις του Μότσαρτ και του Στράους, η ζήτηση για Εισιτήρια Όπερας είναι εξαιρετικά υψηλή. Παρόλα αυτά, μπορείτε να αγοράσετε online στο Viennaconcerts.com .Το Πρόγραμμα στην Κρατική Όπερα της Βιέννης περιλαμβάνει Πρεμιέρες, Νέες Παραστάσεις και Παραγωγές, αλλά και μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις όπερας όπως Aida, Tosca, La Traviata, The Magic Flute, Ballet Nutcracker, The Marriage of Figaro, der Rosenklavalier και πολλές άλλες .
 

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποια είναι η καλύτερη όπερα στη Βιέννη;
Η Κρατική Όπερα της Βιέννης θεωρείται μια από τις καλύτερες όπερες στον κόσμο. Το Vienna Volksoper και το Theatre an der Wien είναι μικρότερες όπερες στη Βιέννη.

Πόσες όπερες υπάρχουν στη Βιέννη;
Η Βιέννη έχει τρεις όπερες. Η Κρατική Όπερα και η Volksoper προσφέρουν παραστάσεις καθημερινά, εκτός από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τι να φορέσω στην Όπερα της Βιέννης;
Η επίσημη ένδυση συνιστάται ιδιαίτερα. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό. Προτείνουμε Επαγγελματική Ενδυμασία.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την Όπερα της Βιέννης;
Ναι, η Κρατική Όπερα της Βιέννης προσφέρει ξεναγήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν υπάρχουν εισιτήρια εκ των προτέρων για την ξενάγηση. Οι ώρες έναρξης είναι διαθέσιμες απευθείας στην όπερα
 
Καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου είναι το σύμβολο της Βιέννης και επίσης το κέντρο της πόλης. Με ύψος 136 μέτρα, είναι η ψηλότερη εκκλησία της Αυστρίας. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου δεν είναι μόνο το πιο σημαντικό γοτθικό κτήριο της Αυστρίας. Το Steffl, όπως το λένε χαϊδευτικά στη Βιέννη, είναι ορόσημο, σύμβολο ταυτότητας και συνώνυμο της ανοικοδόμησης της Δημοκρατίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου ξεκίνησε τον 12ο αιώνα και το εσωτερικό του άλλαξε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των αιώνων μέχρι που τελικά δόθηκε η σημερινή του μπαρόκ εμφάνιση. Ο ψηλότερος από τους τέσσερις πύργους του είναι ο νότιος πύργος στα 136 μέτρα. Το δωμάτιο του πύργου, από το οποίο έχει μια τεράστια θέα σε όλη τη Βιέννη, είναι προσβάσιμο μέσω 343 σκαλοπατιών. Συνολικά κρέμοντα 13 καμπάνες. Ωστόσο, το πιο γνωστό από αυτά, το Pummerin , κρέμεται στον βόρειο πύργο ύψους 68 μέτρων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιωρούμενη καμπάνα στην Ευρώπη. Στην οροφή του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου, τοποθετήθηκαν πολύχρωμα κεραμίδια για να δημιουργηθεί ο Βασιλικός και Αυτοκρατορικός δικέφαλος αετός και το οικόσημο της πόλης της Βιέννης. Εκτός από τους πολύτιμους βωμούς και τα παράπλευρα παρεκκλήσια, μπορείτε επίσης να δείτε τον εντυπωσιακό θησαυρό του καθεδρικού ναού, όπως λείψανα διακοσμημένα με χρυσό και πολύτιμους λίθους, μοναστήρια, λειτουργικά κείμενα και βιβλία καθώς και άμφια. Σε πολλούς σημαντικούς ανθρώπους δόθηκε επίσης η τελευταία τους ανάπαυση στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου: ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Γ'. θάφτηκε σε μια εντυπωσιακή μαρμάρινη σαρκοφάγο. Μόνο η πλάκα του τάφου ζυγίζει οκτώ τόνους. Ο πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοΐας έχει την τελευταία του ανάπαυση σε ένα ιδιωτικό παρεκκλήσι. Θαμμένος στις κατακόμβες του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου είναι ο δούκας Rudolph IV, "ο ιδρυτής", ο οποίος έθεσε τον θεμέλιο λίθο για τη γοτθική ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού το 1359. Είναι επίσης ο τόπος ταφής πολλών άλλων Αψβούργων και Βιεννέζων καρδιναλίων και αρχιεπισκόπων.


Κάνε πραγματικότητα αυτές τις στιγμές ταξιδεύοντας με ένα από τα πακέτα εκδρομών του Grecos.gr με ένα κλικ εδω!

Πηγές:
https://www.britannica.com/place/Vienna
https://www.schoenbrunn.at/en/about-schoenbrunn/the-palace
https://www.wien.info/en/art-culture/imperial-sights/schoenbrunn-palace-357558
https://www.belvederepalacetickets.com/about/
https://www.viennaconcerts.com/stateopera.php
https://www.wien.info/en/see-do/sights-from-a-to-z/st-stephens-cathedral-359690